Ambassadörer

Annelie Pompe (äventyrare), Oskar Kihlborg (äventyrare), Martin Strömberg (tävlingsseglare) och Team Anna (seglarna Anna Östling, Annika Carlunger, Marie Berg, Linnéa Wennergren, Annie Wennergren) har engagerat sig i Optimist för havet och är stolta ambassadörer för projektet.

Mer om ambassadörerna

Annelie Pompe

Annelie Pompe är en av Sveriges främsta äventyrare och en av få som lever på livsstilen äventyr, yoga och resor. Hennes största bedrift inträffade då hon inom ett år satte världsrekord i fridykning ned till 126 meter med ett enda andetag och besteg Mount Everest från nordsidan som första svenska kvinna. Sedan dess har hon varit den högsta och djupaste människan i världen och klarade i januari 2016 den legendariska klätterutmaningen Seven Summits.

Men äventyren handlar inte om att göra macho-utmaningar utan snarare om att leva nära naturen, hitta nära-livet-ögonblick och dela upplevelser och insikter med andra. Annelie har även ett stort engagemang när det gäller havsmiljö och natur.

Jag har tillbringat många år på och under vattenytan och sett med egna ögon hur skräpsituationen och havsmiljön förändrats. Därför tycker jag det är jättebra att skräpet lyfts fram ‘bokstavligen talat’, men inte bara med negativitet och oro utan att man kan samlas, engagera sig och göra gemensamma saker kring frågan, och jobba med utbildning samtidigt.

 

Oskar Kihlborg

Oskar är en av Sveriges mer erfarna äventyrare, föreläsare och fotograf. Han har över 25 års erfarenhet av en rad olika äventyr; allt från klättring, dykning, segling, kajak, rodd, flygning och skidor. Hans nyfikenhet och vilja att utforska nya vägar har tagit honom på äventyr i miljöer som sträcker sig från djungel till arktiskt klimat.

Oskar blev 1990, tillsammans med Mikael Reuterswärd de första svenskarna att nå toppen av Mount Everest. Han har även deltagit i fem Himalayaexpeditioner och slagit världsrekord i segling över Atlanten.

Han är också engagerad i Östersjöns hälsa och bidrar till att skapa förståelse för vad vi som privatpersoner kan göra för att tillsammans påverka och förändrar ett minst sagt oroande tillstånd. Oskar integrerar ofta kunskapen om vår miljöpåverkan på något sätt i sina äventyr.

I juni 2015 paddlade jag och Sören Kjellqvist från Visby till Stockholm på varsin Stand-up Paddleboard i syfte att uppmärksamma det akuta läget. Detta var ett projekt tillsammans med Stockholms Universitet där vi på vår resa tog prover för att mäta mikroplaster i havet. Vi kan inte bara sitta still och vänta på att någon annan löser problemen med nedskräpning på jorden. Du och jag har ett ansvar och kan också hjälpa till. ”Optimist för havet” är ett utmärkt sätt att få ungdomar att på ett kul sätt bli engagerade.

Oskar Kihlborg plockar skräp under ÅF Offshore Race 2018 på Skeppsholmen »

Martin Strömberg

Martin Strömberg är en av Sveriges mest erfarna aktiva havskappseglare. Född och uppvuxen på Orust började han segla tidigt.

Efter starten med det svenska laget Ericsson 3 2008-09 vann han tävlingen med franska Groupama 2012. I juni 2015 avslutade han sitt tredje Volvo Ocean Race det kinesiska laget Dongfeng Race Team i sin hemstad Göteborg.

I Volvo Ocean Race 2017-18 är han vaktkapten på Turn the Tide on Plastic. Turn the Tide on Plastic leds av den brittiska skepparen Dee Caffari och består till hälften av kvinnor och hälften av män. De seglar under Förenta Nationernas flagga och vill med deltagandet i Volvo Ocean Race uppmärksamma FN:s kampanj Clean Seas: Turn the Tide on Plastic som startats för att bekämpa plastföroreningar i havet.

Se Sky News reportage från Turn the Tide on Plastic »

Team Anna

Anna Östling
Annika Carlunger
Marie Berg
Linnéa Wennergren
Annie Wennergren

Om teamet
Team Anna är ett kvinnligt match racing-team som hållit ihop sedan 2013, haft otaliga pallplatser, vunnit två VM guld, vunnit WIM Series och under lång tid legat etta på världsrankingen. Teamet har en hög ambitionsnivå och älskar nya utmaningar. Alla i teamet kommer från olika seglingsbakgrund men de alla delar samma mål. Målet av att vara ett så ”komplett” team som möjligt där alla drar åt samma håll, och då gäller det att testa nya båtar, nya utmaningar och nya positioner.

Teamet har också funnit nya mål med sin segling, idag handlar det inte bara om teamets egna utveckling inom segling utan de drivs av att kunna skapa nya möjligheter för de yngre tjejer som vill satsa på sporten. Målet att driva kvinnlig segling framåt, öppna dörrar för en yngre generation så att de kan få chansen att uppleva det de själva inte haft möjlighet till. Ett mer jämställt seglande!

Teamets hjärta klappar även extra för ett renare hav. De är stolta ambassadörer till både The Perfect World Foundations kampanj ”Save the Ocean” och kampanjen ”Optimist för havet”. Viktiga frågor och ambassadörskap som de gärna pratar mycket om!

Intervju med Team Anna på Lysekil Women’s Match »