Detta händer

Händer inom kort i projektet:

Under vår och sommar 2019 kommer optimistjollarna att dyka upp på olika seglingstävlingar runtom i landet där allmänheten får en chans att se dem och lära sig mer om plast i haven.

Ett axplock ur sommarturnén 2019. Här kommer vi att berätta när och var du kan besöka oss!

  • ÅF Offshore Race, Skeppsholmen, Stockholm 28–30 juni
  • GKSS Match Cup Sweden, Marstrand 4–7 juli
  • Junior-SM, Björlanda Kile 9–11 augusti
  • Lilla Tjörn Runt, Stenungssund 16 augusti
  • Flytande båtmässan, Gustavsberg 30 augusti–1 september
  • Allsvenska finalen, Höstkroken, Västerås 13–15 september

Tidigare händelser:

2019

April

Under april startade vi en webbutbildning om nedskräpning och plast i haven för seglare och frivilliga sjöräddare som möter barn och unga i sin verksamhet.

Februari

Vi vann Båtbranschens miljöpris 2019!

Fredag 28 februari tog Optimist för Havet emot årets miljöpris av Sweboat- Båtbranschens riksförbund. Vi känner oss mycket stolta och glada och hoppas att detta kan bidra till att fler nås av våra budskap genom projektet.

 

Januari

I januari blev den första jollen klar. På vår Facebooksida anordnade vi en namngivningstävling där följarna kunde komma med namnförslag till den första optimistjollen.

I början av februari visades de första jollarna upp under Båtmässan i Göteborg och Optimist för havet deltog även i monter under hela mässan samt vid scenframträdandet under mässans miljödag den 5 februari. Under miljödagen avslöjades också vinnaren i namngivningsceremonin och den första jollen döptes av våra ambassadörer Team Anna och vår unga seglare Freija.

T.v: Namngivningsceremoni på Båtmässan. Medlemmar från Team Anna och seglaren Freija döper jollen. Till höger: Freija och Sandra, Håll Sverige Rent, fotas i mässmontern.
Foto: Håll Sverige Rent

2018

Sen höst

Inom projektet började Chalmers tekniska högskola, i samarbete med SSPA, att i november 2018 bygga optimistjollar av det återvunna marina skräpet som samlats in. Jollarna byggs för att visualisera hur mycket skräp som faktiskt hamnar i havet och hur fel det är det hamnar där.

Första jollen blir till
Foto: Anders Mikaelsson, SSPA

Sommar

Under sommaren 2018 medverkade Optimist för havet vid sex stora seglarevent på både öst- och västkusten, däribland Volvo Ocean Race.

Monter under Volvo Ocean Race sommaren 2018
Foto: Håll Sverige Rent

Vår


Under våren 2018 startade insamlingen av marint skräp på västkusten under ledning av en av projektets grundarorganisationer, Sjöräddningssällskapet.

Skräpplockare på Syd-Långö utanför Strömstad.

Skräpplockning under våren 2018 (Syd-Långö)
Foto: Louise Johansson