Detta händer

2020

Fredagen den 25:e september seglar äventyraren, och vår ambassadör, Oskar Kihlborg runt Riddarfjärden och plockar skräp i en av våra Plastimister. Väl i hamn kl 13 delar han ut pris till tre seglarklubbar som gjort något alldeles extra för miljön och ungdomsarbete. Följ oss LIVE på vår Facebooksida. Välkomna!

Frågor? Kom i kontakt med oss här

Tidigare händelser:

2019

Under vår och sommar 2019 dök optimistjollarna upp på olika seglingstävlingar runtom i landet där allmänheten fick en chans att se dem och lära sig mer om plast i haven.

Ett axplock ur sommarturnén 2019 samt  strandstädningar. 

  • 28–30 juni ÅF Offshore Race, Skeppsholmen, Stockholm
  • 4–7 juli GKSS Match Cup Sweden, Marstrand
  • 16 juli Fjällbacka – Strandstädning (tillsammans med Världens Vackraste Skärgård)
  • 9–11 augusti Junior-SM, Björlanda Kile
  • 16 augusti Lilla Tjörn Runt, Stenungssund
  • 30 augusti–1 september Flytande båtmässan, Gustavsberg
  • 13–15 september Allsvenska finalen, Höstkroken, Västerås
  • 21 september Strandstädning – Bua, Rörö, Strömstad och Stenungssund (i samarbete med Städa Sverige)

Juni 2019

27-30 juni var det dags för ÅF Offshore Race på Skeppsholmen i Stockholm. Optimist för havet deltog med monter med många aktiviteter för både barn och vuxna. Dessutom ordnade vi prova-på-segling för barn på de färdiga jollarna. Under fredagen vid jungfrufärden för jollarna tävlade äverntyraren Oskar Kihlborg mot Herta Liljegren, 11 år från KSSS i ett manifestationsrace mot plast i haven. Resultatet? 2-1 till Herta. Stort grattis!

Maj 2019

Vi har samlat plastskräp från svenska kuster under projektets flagg under maj och fortsätter med detta under juni och september. Det plastskräp som har tillräckligt hög kvalitet tvättas sedan och skickas till Chalmers tekniska högskola där det kommer att användas till båtdelar och tillbehör i år.

Bildern är tagen under kuststädning vid Syd-Långö 2019.

April

Under april startade vi en webbutbildning om nedskräpning och plast i haven för seglare och frivilliga sjöräddare som möter barn och unga i sin verksamhet.

Februari

Vi vann Båtbranschens miljöpris 2019!

Fredag 28 februari tog Optimist för Havet emot årets miljöpris av Sweboat- Båtbranschens riksförbund. Vi känner oss mycket stolta och glada och hoppas att detta kan bidra till att fler nås av våra budskap genom projektet.

 

Januari

I januari blev den första jollen klar. På vår Facebooksida anordnade vi en namngivningstävling där följarna kunde komma med namnförslag till den första optimistjollen.

I början av februari visades de första jollarna upp under Båtmässan i Göteborg och Optimist för havet deltog även i monter under hela mässan samt vid scenframträdandet under mässans miljödag den 5 februari. Under miljödagen avslöjades också vinnaren i namngivningsceremonin och den första jollen döptes av våra ambassadörer Team Anna och vår unga seglare Freija.

T.v: Namngivningsceremoni på Båtmässan. Medlemmar från Team Anna och seglaren Freija döper jollen. Till höger: Freija och Sandra, Håll Sverige Rent, fotas i mässmontern.
Foto: Håll Sverige Rent

2018

Sen höst

Inom projektet började Chalmers tekniska högskola, i samarbete med SSPA, att i november 2018 bygga optimistjollar av det återvunna marina skräpet som samlats in. Jollarna byggs för att visualisera hur mycket skräp som faktiskt hamnar i havet och hur fel det är det hamnar där.

Första jollen blir till
Foto: Anders Mikaelsson, SSPA

Sommar

Under sommaren 2018 medverkade Optimist för havet vid sex stora seglarevent på både öst- och västkusten, däribland Volvo Ocean Race.

Monter under Volvo Ocean Race sommaren 2018
Foto: Håll Sverige Rent

Vår


Under våren 2018 startade insamlingen av marint skräp på västkusten under ledning av en av projektets grundarorganisationer, Sjöräddningssällskapet.

Skräpplockare på Syd-Långö utanför Strömstad.

Skräpplockning under våren 2018 (Syd-Långö)
Foto: Louise Johansson