Detta händer

Vi vann Båtbranschens miljöpris 2019!

Fredag 28 februari tog Optimist för Havet emot årets miljöpris av Sweboat- Båtbranschens riksförbund. Vi känner oss mycket stolta och glada och hoppas att detta kan bidra till att fler nås av våra budskap genom projektet.

Händer inom kort i projektet:

  • Under april startar vi en utbildning om nedskräpning och plast i haven för seglare och frivilliga sjöräddare som möter barn och unga i sin verksamhet.
  • Under vår och sommar 2019 kommer optimistjollarna att dyka upp på olika seglingstävlingar runtom i landet där allmänheten får en chans att se dem och lära sig mer om plast i haven.
  • Nya skräpplockningar på Västkusten under Sjöräddningssällskapets ledning planeras under försommaren.

Håll utkik på denna sida under mars 2019 för vårens och sommarens aktivitetsplan. Här kommer vi att berätta när och var du kan besöka oss!

 

Tidigare händelser:

2019

Januari

I januari blev den första jollen klar. På vår Facebooksida anordnade vi en namngivningstävling där följarna kunde komma med namnförslag till den första optimistjollen.

I början av februari visades de första jollarna upp under Båtmässan i Göteborg och Optimist för havet deltog även i monter under hela mässan samt vid scenframträdandet under mässans miljödag den 5 februari. Under miljödagen avslöjades också vinnaren i namngivningsceremonin och den första jollen döptes av våra ambassadörer Team Anna och vår unga seglare Freija.

T.v: Namngivningsceremoni på Båtmässan. Medlemmar från Team Anna och seglaren Freija döper jollen. Till höger: Freija och Sandra, Håll Sverige Rent, fotas i mässmontern.
Foto: Håll Sverige Rent

2018

Sen höst

Inom projektet började Chalmers tekniska högskola, i samarbete med SSPA, att i november 2018 bygga optimistjollar av det återvunna marina skräpet som samlats in. Jollarna byggs för att visualisera hur mycket skräp som faktiskt hamnar i havet och hur fel det är det hamnar där.

Första jollen blir till
Foto: Anders Mikaelsson, SSPA

Sommar

Under sommaren 2018 medverkade Optimist för havet vid sex stora seglarevent på både öst- och västkusten, däribland Volvo Ocean Race.

Monter under Volvo Ocean Race sommaren 2018
Foto: Håll Sverige Rent

Vår


Under våren 2018 startade insamlingen av marint skräp på västkusten under ledning av en av projektets grundarorganisationer, Sjöräddningssällskapet.

Skräpplockare på Syd-Långö utanför Strömstad.

Skräpplockning under våren 2018 (Syd-Långö)
Foto: Louise Johansson